Sângerei - Centrul Europei
Vizitând Moldova și traversând țara de la nord spre sud, neapărat veți trece prin raionul Sângerei, o regiune cu văi și dealuri domoale, situată în câmpia Moldovei de Nord, ce trece lin printre dealurile Ciulucurilor, spre Podișul Codrilor.
Reședința de raion este Orașul Sângerei. Astăzi orașul este un centru urban cu dezvoltare dinamică, cu populație activa și dornică de făurire a unei comunități durabile pentru binele comun. Sunt apreciabile eforturile cetățenilor și a administrației orășenești de consolidare a capacităților comunitare.
Pentru prima dată Sângerei este menționat într-un document din 1584:
„Din mila lui Dumnezeu, Io Petru voievod, domn al Țării Moldovei. Facem cunoscut cu această carte a noastră tuturor celor care o vor vedea sau o vor auzi citindu-se, că a venit înaintea noastră și înaintea boierilor noștri moldoveni, mari și mici, Nastasia, fiica popii Roman, de bunăvoia ei, nesilită de nimeni, nici asuprită și a vândut dreapta sa ocină și cumpărătură, din partea tatălui ei, popa Roman, jumătate din satul Sângirei și o parte la moară, din privilegiul de cumpărătură ce a avut tatăl ei de la Bogdan voievod; aceea a vândut-o unchiului său, slugii noastre Bratul fost pitar, pentru 70 de zloți tătărești.”
Muzeul din Sângerei - Expoziția arheologică |
Dar vestigiile arheologice recente ne cufunda într-o istorie cu mult mai bogata și mai veche.
Începînd din anii 70 ai sec.XX, prin eforturile unor entuziaști ai științei istorice, ca Veceaslav Bicbaev și alții, teritoriile raionului și orașului Sângerei sun introduse în monografii istorice ca loc unde și-au avut existența comunități, care și pînă astăzi sunt acoperite de mreaja tainei. Vorbim de civilizația purtătoare a culturii Cucuteni - Tripolie (dupa așezarea Cucuteni din jud.Iași Romania și localitatea Tripolie Ucraina, unde pentru prima data au fost găsite vestigiile acestei culturi preistorice). Recent la Muzeul din oraș, grație efortului comun a echipei și adminitrației locale a fost inaugurată expoziția ce reprezintă vestigiile arheologice a culturii Cucuteni.
Una dintre cele mai veche civilizaţii europeană a existat pe teritoriul Moldovei.
Purtătorii acestei culturi au fost printre primii agricultori din Europa. Pentru prima data pe teritoriile Moldovei sunt atestate construcții cu o bogata varietate de ceramica cu picturi geomtrice fascinante. Așezările aveau o forma rotundă sau ovală, casele erau din lut cu un nivel și cu două, de obicei, în centrul localității se situa lăcașul de cult. Îndeletnicirile de bază a populației erau agricultura, vînatul și pescuitul. Un grad înalt de dezvoltare a atins prelucrarea ceramicii. Vasele cucuteniene sînt de diferite forme şi foarte frumos ornamentate cu desene în culori.
Curiozități: Fragment de amfora pictata ornamental, care prezinta scene de dans feminin, insotite de animale, unicat pentru această cultură și s-a descoperit la Sângerei, Republica Moldova.
Notă: Cultura Cucuteni, sfârșitul mileniului IV - începutul mileniului III î.Hr. Așezarea Sângerei XI. Descoperit de Veaceslav Bicbaev în 1989. Materialul de execuție - argila. Dimensiunea scenei este de 13 x 14 cm.
Vas cu desene antropomorfe - Sângerei |
Cei mai mulţi cercetători sînt de părerea că civilizaţia Cucuteni-Tripolie reperzintă unul dintre centrele arealului proto-indo-european. Ea dispare ca urmare a pătrunderii în regiune, în mileniul III î.Hr., a unui nou val de populaţie migratoare.
Pentru o cunoaștere mai detaliata este nevoie de cercetare continuă, dar pentru început vă invităm la o excursie virtuală în Muzeul din Sângerei.
Muzeul de Istorie și Etnografie - orașul Sângerei |
Muzeul este situat in centrul orașului, pe strada principala in cladire monument istoric, construit in perioada interbelică, de autoritățile Române, pentru sediul primăriei, ca mai apoi să fie școală, centru militar și în final muzeu.
Orașul Sângerei este unul provincial, cu un farmec aparte, amenajarea urbană ne permite să-l traversăm într-o oră, însă obiectivele turistice ce le propune ne vor acapara pe toată ziua.
Parcul central al orașului, fondat în 1980, desfășurat pe teritoriu a 20 de hectare ne revigorează cu o doză de aer curat și liniște în orice timp al anului.
Gradina publică - Sângerei |
Curiozități: În anul 2021 Valeriu Gafencu a fost omagiat de Poșta Moldovei cu un timbru cu efigia acestuia. Iosif Naniescu afost unul din cei mai longevivi mitropoliți români, timp de 27 de ani păstorește cu o rară blândețe și înțelepciune Mitropolia Moldovei.
Bustul lui Valeriu Gafencu |
Bustul lui Iosif Naniescu |
Înfrastructura de agrement vă propune petrecerea timpului liber la ștrand și împreună cu copii la înghețată în zilele călduroase de vară.
Vă așteptăm la Centrul de informare turistică de pe lângă muzeu, pentru a vă ghida pe meleagurile noastre. Dacă veniți in Sângerei vara, când e timp frumos aveți șanse reale să participați împreună cu alți turiști și orășeni la tururi ghidate cu bicicleta prin locurile pitorești sângereiene și să vizitați siturile eneolitice, locurile vestitelor descoperiri arheologice de prin părțile noastre.
Dacă vă planificați să ajungeți în Sângerei primăvara, vă sugerăm să vizitați orașul de ziua hramului, care este la 6 mai, când sărbătorim ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință, în această zi orașul înflorește, locuitorii ies în mare număr la activitățile artistice organizate de autorități și agenții economici, se petrece concert al interpreților de muzică populară, sunt inaugurate expoziții cu vânzare a produselor autohtone, atmosfera de sărbătoare este un prilej bun de a vizita orașul în luna mai.
Aspect al orașului |
Îmbinarea progresului cu tradiția se percepe foarte bine în orașele mici, care cu un picior au pășit în contemporanietate, cu altul însă se reține în trecut, în acest sens Sângerei este reprezentativ, pe străzile orașului vedem construcții moderne, dar și locuințe construite la începutul secolului XX. Casele tradiționale cu prispă se învecinează cu blocurile noi de locuit.
Arhitectura ecleziastică locală este reprezentată de bisericile clădite în Sângerei pe parcursul secolelor. Cel mai vechi lăcaș de cult este biserica Sf. M.M. Gheorghe, hramul căreea este sărbătorit în oraș pe 6 mai, clădirea este construită în 1870, având ca ctitor pe latifundierul local Vasile Gheorghe Calmuțchi, lângă bisericiă se păstreză cavoul familiei Calmuțchi.
Harta turistică - Sângerei
Sângerei 2024
Comments
Post a Comment